Danışma Hattı:+90 533 766 09 13

Başkanımızın Basın Açıklaması ANASAYFA Mardin Telkari Derneği Başkanımızın Basın Açıklaması

2015-12-31 - 11:51 / Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

~~Mardin Tüketici Koruma ve Bilgilendirme BaÅŸkanı ve DerneÄŸimiz Proje Koordinatörü Musa Öztürk Mardin Belediyesinin Su Sayaçları ile ilgili bir basın bildirisi yayınladı. BaÅŸkanın açıklaması aynen ÅŸöyle;

Mardin BüyükÅŸehir Belediye’sine ÇaÄŸrımızdır.

5393 Sayılı Belediye Kanunu; Tanımlar baÅŸlığının altındaki 3 . Madde ‘de “ Bu Kanunun uygulanmasında;  Belediye belde sakinlerinin mahallî müÅŸterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluÅŸturulan, idarî ve malî özerkliÄŸe sahip kamu tüzel kiÅŸisini, ………………… “ ifade eder.

5393 Sayılı BüyükÅŸehir Belediye Kanununun 7.nci Maddesindeki BüyükÅŸehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumluluklar baÅŸlığı altındaki (r) fıkrası aynen; “ Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diÄŸer tesisleri kurmak, kurdurmak ve iÅŸletmek; derelerin ıslahını yapmak; kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak. “ denilmektedir.

Vatandaşın müÅŸterek ihtiyacı olan Su’yu temin etmek ve bu hizmeti vermek mevcut Yasalar gereÄŸi gerek belediyelerin ve gerekse BüyükÅŸehir Belediyesinin yükümlülükleri arasında bulunmaktadır.

Mardin merkezde Belediyenin Su Sayaçlarının deÄŸiÅŸtirilmesi gündemdedir. BilindiÄŸi gibi bir önceki dönem Belediye BaÅŸkanlığı tarafından Mardin merkez ilçede su saçlarının elektronik (kartlı) sayaçlar ile deÄŸiÅŸtirilmesi uygulanmasına baÅŸlandı ve yaklaşık 3 yıldır da yeni binalar için zorunlu eski binalar içinde belirli bir süre verilerek deÄŸiÅŸtirilmiÅŸti. Bu deÄŸiÅŸim için o günkü piyasa fiyatı 25-40 TL. arasındaki mekanik sayaçlar deÄŸiÅŸtirilerek, Tüketicilerden 250 TL. alınarak kartlı sayaçlar takıldı. Bu vesileyle Tüketici açıkça maÄŸdur edildi.

Aradan yaklaşık 3 yıllık bir zaman geçtikten sonra yeni Belediye BaÅŸkanlığı ise bu sayaçları tekrar uygulamadan kaldırarak eski uygulamaya geçilmesi kararlaÅŸtırılmış, Apartman sakinlerine tebligatlar yapılmıştır. Yeni sayaçların bedeli ve takma ücreti Tüketiciye yükletilmektedir.

3 yıl zarfında iki defa sayaçların deÄŸiÅŸtirilerek ücretlerin Tüketiciye yükletilmesi büyük bir haksızlıktır ve Tüketiciyi maÄŸdur etmektedir.

Tüketici DerneÄŸi olarak Sayın Belediye BaÅŸkanlarından talebimiz;  Tüketicinin Su ihtiyacının temini yukarıda belirtildiÄŸi gibi belediyelerin zorunlu hizmetleri arasındadır. Bu açık hükme raÄŸmen, 3 yıl zarfında 2 defa Su Sayaçlarının Tüketicinin iradesi dışında deÄŸiÅŸtirilmesi büyük haksızlıktır. Tüketicilerin maÄŸduriyetine sebep olan bu uygulamanın derhal durdurulmasını, Åžayet Belediye için Sayaçların deÄŸiÅŸtirilmesi teknik olarak bir gereklilik ise sayaç ücretinin Tüketiciden deÄŸil Belediye’ce karşılanması gerekmektedir. Belediyeler kazanç yeri deÄŸil, hizmet yeridir. Tüketicinin bu maÄŸduriyetinin giderilmesini BüyükÅŸehir Belediyesinden acilen talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Musa Öztürk